O discuție care a început prost nu se poate termina bine!

cuplu care se ceartă

Fiecare dintre noi își poate aminti cu siguranță măcar o ceartă interminabilă, de ore în șir, care s-a terminat mai rău decât a început…

Cercetătorii de la Institutul Gottman au observat că dacă o discuție începe prost, nu are mari șanse să se termine bine. 

La ce se referă acest început nefast? În primul rând la critică (etichete atribuite partenerului/ei, generalizări), ton verbal dur, ridicat, furie intensă, exprimarea disprețului prin mimică sau cuvinte, ironii malițioase. 

Dacă partenerul/a începe o discuție așa, ne simțim atacați. 

Ce urmează? Simplu: ne vom apăra! Și chiar vom ataca la rândul nostru. 

Ce va face celălalt? Se va apăra și va ataca iarăși!

Și tot așa…. 

Până când? Până când unul dintre cei doi este prea copleșit de furie, durere și se retrage rănit/ă. Deocamdată. S-a încheiat o bătălie, dar nu războiul. Nu va pierde șansa să atace data viitoare. 

Ce obținem? Un front de luptă în loc de oază de liniște. În loc să ne simțim în siguranță și protejați în relație, ne simțim singuri și răniți. De aceea, ne îndepărtăm, luăm distanță și partenerul se transformă treptat din cel mai bun prieten în inamic… 

Acesta este motivul real pentru care relațiile se destramă. Pierderea prieteniei prin război. Așa își poate face loc și o a treia persoană. Mult mai des printr-o prietenie (care nu mai este regăsită în relația de bază) decât prin sex.

P.S. Atenționare pentru doamne: se pare că partea feminină este cea care aduce de obicei în discuție problemele din relație. Domnii preferă să evite, tocmai pentru că știu că urmează o încărcătură mare de emoții negative (la care de multe ori nu se simt la fel de abili ca și noi să le facă față). Așadar, poate că este în puterea noastră, doamnelor, să începem discuțiile mai productiv, cu o șansă mai mare de a fi ascultate și de a găsi o soluție bună pentru ambii.

http://www.gottman.com/shop/7-principles-for-making-marriage-work-2/

http://www.gottman.com/shop/what-makes-love-last/

Next
Next

Iubire și furie!