Costurile singurătăţii

loneliness

În societăţile vestice contemporane relaţiile de cuplu sunt de multe ori singurele legături pe care putem conta în lumea noastră alertă şi în continuă schimbare. Căutarea şi păstrarea unui partener de viaţă a devenit o presiune în condiţiile în care alte legături mai strânse cu o comunitate de suport au devenit din ce în ce mai rare sau diluate. Astfel, suntem din ce în ce mai dependenţi de parterenii de viaţă pentru susţinere emoţională şi nu numai (Johnson, 2013).

John Cacioppo, cercetător în sfera singurătăţii, spune că în societăţile vestice legăturile cu comunitatea au devenit accidentale şi drept rezultat, partenerii de viaţă au ajuns sa umple acest gol. Ei îndeplinesc în acelaşi timp rolul de iubit, familie, prieten, comunitate (Cacioppo & Patrick, 2009).

Cercetările arată că singurătatea are efecte dăunătoare asupra stării de bine şi de sănătate deopotrivă (Cacioppo & Patrick, 2009). Relaţiile maritale sunt puternic corelate cu multe aspecte ale stării de sănătate (Graham, Christian, & Kiecolt-Glaser, 2006). Persoanele căsătorite sunt mai sănătoase decât cele singure, divorţate sau separate după ce au fost controlaţi factori precum venitul sau vârsta. Statutul marital are aşadar o putere predictivă substanţială asupra mortalităţii din cauze acute sau cronice (Johnson, Backlund, & Sorlie, 2000; Verbrugge, 1979). Prin comparaţie cu alte relaţii sociale, relaţiile de cuplu tind să aibă un impact mai mare asupra stării de bine psihice şi fizice (Glenn & Weaver, 1981). O meta-analiză asupra influenţelor de cuplu asupra sistemului imunitar sau endocrin confirma acest lucru (Uchino, Cacioppo, & Kiecolt-Glaser, 1996).

Un alt studiu arată că bărbaţii singuri au rate de mortalitate cu 250% la sută mai mari decât bărbaţii căsătoriţi, iar femeile singure au această rată cu 50% mai mare (Ross, Mirowsky, & Goldsteen, 1990). De asemenea, persoanele singure au nevoie de mai mult timp de spitalizare si au un risc mai mare de a muri după operaţii chirurgicale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s