Exploratorii

explorers 3

Anumite variaţii ale sistemului dopaminergic au fost asociate cu tendinţa oamenilor de a acţiona pe baza impulsului sau entuziasmului de moment. Oamenii de acest tip sunt cei în căutare de senzaţii noi sau tari, de experienţe cât mai interesante.

Sunt foarte spontani, impredictibili, nu le plac rutinele şi activităţile repetitive.

Sunt de asemenea entuziaşti, optimişti, nerăbdători, au o minte deschisă la nou. Sunt oricând gata de aventură, de a experimenta.

Uneori, aceste persoane sunt foarte puţin introspective.

In general sunt curioase, flexibile şi creative. Ei aleg de obicei calea cea mai puţin „umblată”.

Le place sentimentul a nu fi încontrol şi au şanse mai mari de a testa droguri, de a abuza de alcool, de a conduce cu viteză, de a face căţărări pe munte, de a urca pe Everest, de a-şi risca banii aventurându-se într-o afacere nesigură.

Sunt dispuşi să rişte mult pentru a obţine ceea ce îşi doresc. Se plictisesc uşor atunci când nu fac ceva ce îi interesează pe măsură.

De cele mai multe ori sunt generoşi cu banii sau ideile lor.

Caută o varietate de activităţi care să le menţină interesul. Sunt mereu în cautare de experienţe noi.

Nu le este frică de situaţiile neprevăzute. Dimpotrivă, neprevăzutul este un motiv de entuziasm.

Aceste trăsături sunt în cea mai mare măsură moştenite.

Persoanele care au aceste trăsături au o activitate crescută a sistemului dopaminergic, un nivel mare al testosteronului liber, nivel scăzut al serotoninei în regiuni limbice şi un nivel scăzut al norepinefrinei.

26%  dintre participanţii la studiul făcut de Helen Fisher pe aproximativ 39.000 de persoane care au activat pe un site online de dating erau exploratori.

Ei preferă să trăiască în oraşe mari, aglomerate.

Tolerează foarte greu rutinele de zi cu zi. Evită activităţile monotone cu orice preţ. Le place să facă mai multe activităţi în acelaşi timp şi să treacă de la una la alta, decât să facă acelaşi lucru în continuu.

Le place să călătorească ca şi stil de viaţă.

Au multă energie, sunt neobosiţi, plini de viaţă.

De cele mai multe ori au multiple pasiuni: merg cu motor de viteză, se caţără pe stânci, fac rafting, canoe, dansează, etc.

Nu suportă să aştepte. Acţionează sub impulsul momentului. Le este greu să îşi amâne poftele sau dorinţele. Au şanse mai mari să fumeze, să participe la jocuri de noroc, să facă sex neprotejat, etc.

Sunt persoane foarte creative in multiple domenii, de la arte până la inginerie, care de-a lungul istoriei au imbunătăţit viaţa a milioane de oameni prin sclipirile inovative pe care le-au avut.

Curiozitatea este o altă trăsătură a exploratorilor. Le place să ştie lucruri din multiple domenii, au interese multiple. Mulţi dintre ei îşi continuă studiile din dorinţa de a continua procesul de învăţare.

Le este greu să îşi menţină atenţia timp mai lung pe ceva, de obicei atenţia le este atrasă rapid şi intens de stimuli noi şi sunt mai abili la a fi atenţi la mai multe lucruri în acelaşi timp.

Atunci cand un obiectiv le aprinde interesul, il urmează cu determinare şi nu pot fi opriti.

O altă tendinta a lor, care reiese din faptul că sunt atraşi de multiple domenii, este că au mai multe proiecte în desfăşurare şi au tendinţa de a se pierde în ele şi de a amâna realizarea sarcinilor urgente până în ultimul moment. Chiar dacă sunt momente stresante şi pentru ei, sunt eliberate valuri de dopamină care le dau energie, focalizare şi idei.

Exploratorii sunt foarte flexibili şi se adaptează repede circumstanţelor. De asemenea, ei au viziuni mai tolerante despre diverse apecte ale realităţii, cum ar fi sexualitatea, religia şi sunt de multe ori mai non-conformişti.

Ei au tendinţa de a rămâne calmi în momente de criză şi de a acţiona rapid, calculat şi strategic.

Exploratorii sunt persoane foarte independente şi autonome. Nu le place să fie încorsetaţi de reguli.

Nu au tendinta de a se plânge sau de a fi mult deprimaţi în urma pierderilor. Trec mai uşor peste ele. Ei trăiesc în prezent, aici şi acum.

Nu le place să facă sacrificii, sunt spontani şi profită de oportunităţi.

Statistic vorbind, se pare că din cele 4 tipologii, exploratorii sunt cei care câştigă cei mai mulţi bani.

Mai mult decât atât, ei sunt persoane generoase cu prietenii lor şi nu numai.

Acest tip de personalitate este cel mai optimist şi vesel din toate cele 4 tipuri.

 

Reversul medaliei sau trăsături care pot fi mai puţin plăcute:

Unii exploratori pot fi uneori şi fără respect faţă de valorile sau tradiţiile prietenilor sau familiei. Pot deveni ironici şi ostili atunci când sunt puşi să asiste la evenimente sociale „plictisitoare”.

De asemenea, pot să fie impredictibili şi pot să îţi lase sentimentul că nu te poţi baza pe ei. Uneori par (sau chiar sunt) chiar iresponsabili.

Pot să fie dezoganizaţi în ceea ce priveşte programul lor, biroul, maşina, casa şi chiar geanta.

Uneori exploratorii pot să pară superficiali pentru că orientarea lor este în exterior şi nu în interior, ei implicându-se mai rar într-un proces de auto-analiză decât celelalte tipuri.

Dintre cele 4 tipuri, exploratorii au şanse mai mari de a divorţa şi de a avea mai mulţi parteneri/partenere.

 

http://www.helenfisher.com/books.html

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s