Directorii

directors

16% din cei aprox 39.000 de oameni care au participat la studiu lui Helen Fisher au avut primul tip pe cel al „directorului”.

Sunt persoane foarte hotărâte care spun ceea ce cred.

Înainte de a lua o decizie îşi examinează opţiunile detaliat şi fără a se lăsa influenţaţi de sentimente.

Admiră auto-controlul, sunt analitici, sceptici.

Sunt independenţi şi au absolută nevoie să se realizeze profesional. Le place competiţia.

Sunt inventivi, abili din punct de vedere matematic şi mecanic.

Mulţi dintre ei au şi o latură eroică, riscând pentru a salva pe alţii.

Sunt pasionaţi de modul în care funcţionează diverse sisteme şi sunt foarte abili în a înţelege algoritmi şi mecanisme şi îşi aleg mai des profesii din ştiinţe exacte: mecanică, matematică, inginerie.

Unii dintre ei sunt muzicieni, pasionaţi de algoritmii din spatele lucrărilor muzicale complexe.

Sunt persoane puternic orientate înspre scopurile lor, focalizate pe ceea ce îşi propun. Ei se pot concentra pe o singură arie foarte specifică, pe care o studiază intens.

De asemenea, ei se focalizează de multe ori mai degrabă pe elementele unui sistem, decât pe imaginea de ansamblu.

Pot fi foarte concentraţi atunci când lucrează sau când urmăresc ceva la TV şi este foarte greu să fie deranjaţi de altceva.

Sunt analitici, gândesc eminamente logic, sunt direcţi, la obiect.

Le place să evite nuanţele şi spun exact ceea ce cred.

Mulţi dintre ei nu se descurcă foarte bine în discuţiile sociale de politeţe. Li se pare inutil. Ei sunt axaţi pe scop şi preferă să treacă la subiect.

Li se pare irelevant să repete lucruri pe care le-au mai spus o dată, cum ar fi să îi spună persoanei dragi că o iubesc, mai ales dacă au spus asta şi luna trecută şi nu s-a schimbat nimic de atunci.

Uneori pot să fie foarte încăpăţânaţi şi sceptici.

Nu le place neapărat să respecte tradiţiile sau obiceiurile care nu au sens pentru ei. Iar dacă îi obligi să participe, o fac protestând.

Iau decizii repede, chiar şi atunci când au mai multe alternative dificile.

Constructorii de exemplu, iau deciziile importante mai greu pentru că sunt precauţi şi meticuloşi. Negociatorii se tot gândesc, pentru că văd prea multe soluţii şi faţete ale problemei, iar exploratorii iau decizii rapid pentru că sunt impulsivi.

Scepticismul lor îi face să aibă puţină încredere în ceilalţi, în general. Aspectele în care se încred sunt raţiunea, logica şi investigarea sistematică a realităţii.

Încrezători în sine şi curajoşi, pentru ei este foarte important să ajungă la o situaţie economică foarte bună şi să realizeze lucruri importante.

Sunt foarte independenţi şi competitivi. Au nevoie de multă independenţă şi nu le place ca cineva să le limiteze libertatea.

Toate aceste calităţi sunt asociate cu niveluri de testosteron mai ridicate.

Dintre toate tipurile, ei sunt cei care pot tolera multe ore în solitudine, la birou sau în laborator şi sunt capabili de multe sacrificii pentru a-şi atinge scopurile.

Nu prea respectă diplomele sau cursurile oficiale. Nu le place să respecte autoritatea sau regulile, le place să lucreze pentru ei şi de multe ori învaţă singuri ceea ce îi pasionează.

Le place să îşi dezbată ideile cu alţii şi să îşi măsoare astfel intelectul.

Se implică de multe ori în lupte de putere cu colegii sau colaboratorii lor, căutând să-şi dovedească superioritatea. Dacă eşti un competitor pe măsură, te vor respecta mai mult decât înainte.

Cei mai mulţi dintre ei îşi pun standarde din ce în ce mai mari de succes la serviciu şi chiar şi în timpul liber şi sunt foarte auto-critici atunci când nu reuşesc.

Le place să aibă cunoştinţe aprofundate dintr-un anumit domeniu şi printre ei întâlnim oamenii care ajung să aibă titlul de doctor în ştiinţe.

Îşi aleg prietenii tot din persoane intelectuale, cu care să îşi poată dezbate ideile. Preferă prieteni puţini, dar cu care să poată discuta în profunzime.

Ceea ce caută la un partener este în primul rând inteligenţa.

Dacă vrei să comunici eficient cu directorii, trebuie să îi întrebi ce cred, nu ce simt. Ei vorbesc foarte greu despre sentimentele lor şi sunt foarte reţinuţi emoţional.

Pentru ei obiectivitatea este esenţială, mai ales atunci când iau decizii şi apreciază foarte mult auto-controlul emoţional.

O altă caracteristică a lor este spiritul eroic: uneori, fără să se gândească foarte mult la consecinţe, sar să salveze pe alţii din pericol (înec, foc, etc.). Este posibil ca multe din persoanele care lucrează ca şi pompieri, echipaj de urgenţă, etc, care implică riscul personal repetat pentru a salva pe alţii, să aibă tipul principal pe cel de director.

Reversul medaliei sau trăsături care pot fi mai puţin plăcute:

Uneori au tendinţa să se vadă singurii responsabili de o situaţie negativă în care se află şi astfel să trăiască strări adânci de deprimare şi auto-blamare.

În ciuda eforturilor lor mari de a se controla emoţional, au şi izbucniri de furie intensă atunci când se simt răniţi, dezamagiţi sau frustraţi.

De asemenea, uneori pot fi prea duri când spun totul verde în faţă.

Ambiţia lor crescută îi poate face să fie prea absorbiţi de ceea ce fac şi să lucreze mult prea mult.

Unii dintre ei devin foarte agresivi şi avizi de putere, nepăsându-le pe cine dau la o parte pentru a ajunge sus.

Pot să fie lipsiţi de empatie, reci, distanţi.

 

Per ansamblu însă, sunt persoane care întotdeauna ţintesc spre mai sus şi care prin interesele lor pragmatice de multe ori au o creativitate tehnică care ne-a adus multe progrese ştiiţifice şi au schimbat astfel vieţile a milioane de oameni.

 

http://www.helenfisher.com/books.html

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s