Cine se aseamănă se adună sau contrariile se atrag?

4

Dezbaterea pe tema aceasta e destul de veche. Cum e mai bine: să căutați trăsături similare, sau ceva total diferit pentru a vă completa unul pe altul?

Preferința noastră pentru un partener sau altul este influențată de mai mulți factori. De cele mai multe ori, avem tendința să căutăm persoane care provin dintr-un mediu socio-economic și etnic similar, care au aproximativ același nivel de inteligență, educație, aspect fizic, cineva care ne poate oferi sau împărtăși stilul de viață.

Două aspecte mai puțin „romantice” care ne influențează semnificativ alegerea unui partener sunt momentul în care îl/o întâlnim (dacă suntem singuri sau nu, dacă am trecut printr-o etapă majoră de viață avem șanse mai mari să ne îndrăgostim, dacă ne simțim mai vulnerabili) și cercurile sociale în care trăim (de cele mai multe ori ne întâlnim partenerii în cercul de prieteni, la serviciu, în cadrul activităților pe care le frecventăm – sport, dans, club alpin, etc).

Unii specialiști au observat că de multe ori avem tendința să preferăm pe cineva cu același stil de relaționare cu unul dintre părinți.

Cercetătorii care au investigat rolul trăsăturilor de personalitate nu au ajuns la rezultate ferme care să stabilească dacă similaritatea este mai importantă sau completarea prin trăsături opuse.

Un demers foarte recent în acest sens îi aparține lui Helen Fisher, cercetătoare în domeniul antropologiei biologice și care s-a axat pe aspectele personalității noastre care au bază neuro-biologică, aspectele cu care ne naștem și care determină aproximativ 50% din cine suntem și cum ne comportăm.

Astfel, ea a cules din literatura de specialitate acele trăsături stabile care aveau rădăcini de natură biologică (hormoni sau neurotransmițători). După o sinteză a studiilor de genetică comportamentală, sau care vizau asocierile dintre sistemele hormonale și neurotransmițători și comportamente sau trăsături, a ajuns la ipoteza că sunt patru sisteme neuronale mari care pot fi asociate cu trăsături stabile:

  1. Sistemul dopaminergic și cel noradrenergic
  2. Sistemul serotoninergic
  3. Sistemul testosteronului
  4. Sistemul estrogenului și oxitocinei

Tipurile de temperament pe care Helen Fisher le consideră asociate cu fiecare dintre aceste sisteme sunt:

  1. Exploratorii, persoanele în căutare de senzații
  2. Constructorii, persoane conservatoare, precaute, stabile
  3. Directorii, persoane metodice, raționale, competitive
  4. Negociatorii, persoane empatice, idealiste, orientate înspre valori umanitare.

Apoi Helen Fisher a realizat un chestionar care să măsoare aceste tipuri și l-a pus spre completare pe un site de „dating” pentru a putea observa ulterior cum se atrag sau resping aceste trăsături: cine pe cine alege/ respinge.

Descrierea mai detaliată a fiecărui tip o găsiți în articolele următoare.

http://www.helenfisher.com/articles.html

http://www.helenfisher.com/downloads/articles/artcledigit_ratioFINALPAID.pdf

http://www.helenfisher.com/downloads/articles/Pfaff_Fisher2012.pdf

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s