Ce stil de atașament are persoana pe care o iubești?

images

Cum am putea determina asta? Nu îi poți da pur și simplu să completeze un chestionar.

Însă poți estima acest lucru amintindu-ți cât mai precis comportamentele pe care le-a avut sau le are față de tine.

Mai jos este o listă cu indicii pe care le poți observa și care te vor ajuta să înțelegi ce stil de atașament are persoana iubită.

Acestea sunt împărțite în trei grupuri, corespunzătoare celor 3 stiluri majore de atașament. Pentru fiecare afirmație vei decide dacă este adevărată sau nu pentru el/ea și o vei nota corespunzător cu 1, 2 sau 3. Vei calcula apoi punctajul pentru fiecare grup de afirmații în parte.

  Citiți afirmațiile de mai jos și gândiți-vă la comportamentele persoanei iubite.Este de ajuns un exemplu pentru a marca un set de afirmații cu  „adevărat” Foarte neadevărat Parțial adevărat Foarte adevărat

Punctaj

1 2 3
1 Are comportamente contradictorii: uneori distant, alteori vulnerabil. Uneori sună des, alteori deloc. Spune lucruri de apropiere (ex „când ne vom muta împreună”), însă alteori se poartă ca și cum nu ați avea un viitor ca și cuplu.
 2 Propria independență este foarte importantă pentru el/ea. Devalorizează interdependența intre parteneri. Spune lucruri de genul: „am nevoie de multă independență”, „munca mea îmi ia prea mult timp ca sa am loc de o relație serioasă in viața mea”, sau „nu aș putea fi cu cineva care nu este total independent”.
 3 Te devalorizează pe tine și pe alți parteneri. Povestește despre persoane de care a fost foarte atras/a, dar după câteva întâlniri nu i-a mai plăcut din cauza unei caracteristici fizice. Și-a înșelat un partener în trecut.
 4 Ține partenerii la distanță. In relațiile anterioare a evitat să se mute împreună, sau prefera să meargă acasă să doarmă, folosește paturi separate. Preferă să meargă in vacanta singur. Planurile de viitor sunt neclare: când vă veți întâlni din nou, etc.
 5 Pune foarte mare accent pe limitări in relație: te tine la distanta de prietenii sau familia sa. Nu te invită la el/ea, prefera să petreacă timp la tine acasă.
 6 Are o imagine idealizată despre cum ar trebui sa funcționeze o relație. Vorbește cu ardoare despre cum va întâlni intr-o zi persoana perfectă. Idealizează o relație trecută, dar nu poate sa spună ce nu a mers.
 7 Nu are încredere in oameni. Ii este frica că se va profita de el/ea financiar sau că partenerii se vor agăța de el/ea pentru căsătorie.
 8 Are idei fixe despre cum ar trebui sa funcționeze o relație și reguli rigide la care tu trebuie sa te supui. Preferă numai o anumită categorie de parteneri (cu anumite trăsături fizice). Crede că este mai bine sa aibă fiecare locuința lui sau sa nu te căsătorești. Crede ca după căsătorie oamenii se schimba in rău.
 9 În timpul unui conflict trebuie sa evadeze sau explodează. Se ridică și pleacă nervos/oasă.
 10 Nu își face intențiile clare. Te lasă in ceață cu privire la sentimentele lui/ei. Nu iți spune că te iubește și după mult timp. Își face planuri de viitor care nu te includ.
 11 Îi este greu să vorbească despre relație. Te face să te simți prost dacă întrebi despre viitorul relației. Dacă ii spui că ceva de deranjează, spune ca ii pare rău și atât. Despre anumite subiecte nu se poate discuta.

Total stil distant:

 1 Comportamente consecvente și de încredere. Sună atunci când spune că va suna. Face planuri din timp și se ține de cuvânt. Dacă nu le poate respecta, își cere scuze, explică și stabilește alternative.
 2 Te ia în considerare atunci când face planuri și ia decizii. Iți cere părerea înainte. Tine cont de preferințele tale. Nu presupune că știe el/ea mai bine.
 3 Are o imagine flexibilă despre relații. Nu preferă un anumit tip de parteneri. Este flexibil/ă. Nu face generalizări cu privire la femei sau bărbați.
 4 Nu te face să te simți prost dacă întrebi încotro se îndreaptă relația, chiar dacă răspunsul pe care îl primești nu este cel așteptat. Iți spune daca ceva îl/o deranjează. Nu se supără, așteptând sa ghicești.
 5 Poate să accepte un compromis în timpul conflictelor. Vrea să știe ce te deranjează cu adevărat.
 6 Nu îi este frică de angajament sau interdependența în relații.
 7 Nu vede relațiile ca necesitând multă muncă, este deschis/ă la a începe o nouă relație chiar și atunci când circumstanțele nu sunt ideale (de ex: când munca sau studiile iau mult timp).
 8 Apropierea duce la și mai multă apropiere, nu la distanțare. După o discuție emoționala este acolo, nu se distanțează. După ce aveți relații sexuale iți spune cât de mult însemni pentru el/ea, nu doar cat de satisfăcător a fost sexual.
 9 Iți prezintă prietenii sau familia devreme. Vrea să fii parte din cercul lui/ei. S-ar putea sa nu inițieze asta, dar nu refuză sa iți cunoască prietenii sau familia ta, sau daca îi ceri, iți prezintă prietenii fără probleme.
 10 Își exprimă în mod natural sentimentele. Iți spune că te iubește.
 11 Nu se joacă. Nu calculează cine când a sunat. Nu încearcă să te facă gelos/oasă.

Total stil echilibrat:

1 Vrea sa petreceți foarte mult timp împreună devreme în relație, să mergeți in concedii, etc. Îi place foarte mult contactul fizic (ținerea de mână, săruturi, mângâieri).
 2 Își exprimă nesiguranța și teama de respingere. Pune multe întrebări despre relațiile tale din trecut, se compara cu ele. Vrea sa știe daca mai ai sentimente fata de foștii parteneri/e. Încearcă mult să iți facă pe plac. îi este teama ca îți vei pierde interesul fata de el/ea.
 3 Nu este fericit/ă când nu este intr-o relație. Pare disperat/ă să fie cu cineva. Uneori întâlnirile par un interviu pentru locul de partener de viață.
 4 Folosește tactici pentru a-ți menține interesul. Te face gelos/oasă. Se preface ca nu e disponibil/ă pentru tine.
 5 Ii este greu să spună ce îl/o deranjează. Se așteaptă să ghicești de ce. Se așteaptă sa iți dai seama din indicii subtile că este supărat/ă.
 6 Se manifesta furios/ oasă dacă nu se rezolva un conflict. Amenință că pleacă. Nu spune la momentul adecvat ce îl/o deranjează, iar apoi explodează când se acumulează mai multe.
 7 Îi este greu să nu ia lucrurile foarte personal. Interpretează comportamentele tale ca lipsă de afecțiune sau interes.
 8 Te lasă să stabilești ritmul relației pentru a nu suferi. Daca tu suni, sună. Dacă spui ca ai sentimente, spune și el/ea. îi este frică să riște.
 9 Este foarte preocupat/ă de relație. Discută fiecare detaliu cu prietenii. Sună des, trimite multe mesaje. Sau nu sună deloc și se asteaptă ca tu să suni.
 10 Îi este teamă că gesturi mici vor strica relația, crede că trebuie să muncească din greu pentru a-ți menține interesul.
 11 Este suspicios că ai putea fi infidel/ă. Îți verifica telefonul sau emailul. Foarte vigilent legat de programul tău. Îți caută prin lucruri.

Total stil nesigur:

  Calculați totalul pentru fiecare stil de atașament în parte.
  11-17 foarte scăzut. Sigur nu are acest stil de atașament
  18-22 moderat. Tendința spre acest stil
  23-33 mare. Stil  de atașament clar

http://www.attachedthebook.com/about-the-book/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s