Poți să iubești și să te simți rănit în același timp?

Love_Hurts

În aceste momente mintea are două imagini diferite despre aceeași persoană.
Dacă ne simțim răniți și sursa o percepem ca venind de la celălalt, atunci mintea pune automat semnul egal intre suferința și un caracter negativ al celuilalt, de care ne spune să ne îndepărtam.
Dar in același timp, o altă parte din minte ne spune să ne apropiem de persoana pe care o iubim și care nu poate fi rea sau egoistă.
Și atunci în mintea noastră sunt activate doua păreri contrare despre persoana iubită: ca este egoistă, nepăsătoare, etc și sursa fericirii noastre in același timp.
Însă mintea noastră nu poate menține asemenea păreri contradictorii in același timp! Una trebuie sa cada! Dar care??
Ei, aici depinde…
Daca suntem in faza de început, in care hormonii îndrăgostirii ajută la haloul pozitiv al persoanei iubite, vor fi mai mari șanse să spunem „nu si-a dat seama”, „nu a intenționat sa ne rănească”, „e doar o excepție”! Atunci haloul pozitiv câștigă și va cădea părerea negativa.

Însa mai târziu in relație, când nu mai beneficiem de efectul hormonilor și al neurotransmițătorilor de început (dopamina, adrenalina, serotonina), e o adevărată provocare sa rămână in picioare haloul pozitiv și să nu concluzionezi: „e egoist/ă”, „nu ii pasă de sentimentele mele”, și astfel sa aduni încă o bila neagra, care mai încolo va forma haloul negativ.
Așa că e foarte greu să fii rănit și să iubești în același timp!
Atunci când ne simțim răniți, este contra instinctelor noastre de apărare sa avem încredere in persoana de la care simțim că provine suferința!
Si atunci ne retragem…
Avem nevoie ca celălalt să repare această trădare a încrederii si de cele mai multe ori nu știm cum sa o cerem. Ne retragem mușcând, criticând, iar celălalt se apără si el, in mod natural, și astfel începe un cerc vicios negativ.
Și atunci cum să îl ajutam pe celalalt să ne recâștige încrederea?
O modalitate ar fi să ne oprim din „mușcat”, să spunem ce ne-a durut și sa ne transformăm critica în dorința. Așa sunt șanse mai mari ca celalalt să reacționeze la suferința noastră, pentru că așa nu îl mai atacam, ci spunem că ne doare ceva, iar exprimându-ne o dorință spunem CE vrem sa facă, nu ce sa NU facă. Și astfel, el/ea poate pune scutul jos si sa se îndrepte înspre noi si sa ne ajute in vindecarea „rănii”.

http://www.gottmanblog.com/

https://www.mindsightinstitute.com/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s