De ce să îți îmbunătățești relația de cuplu?

bad marriage

Uneori atunci când lucrurile încep să nu mai meargă, poate începi să te întrebi dacă este într-adevăr relația potrivită pentru tine sau dacă ar fi mai bine să o iei de la capăt și să încerci cu altcineva. De cele mai multe ori nu este o decizie ușoară și ne este greu să luăm în calcul toate variabilele și să mai fim și raționali pe deasupra.

Dar dacă te afli totuși în etapa în care ești mai dispus/ă să lucrezi la relație decât să pleci, acest articol e pentru tine.

Așadar, care sunt argumentele pentru care să repari versus să o iei de la capăt?

În cazul unei căsnicii, statisticile arată că șansele de a divorța sunt mai mari de 50%. Mai rău este că șansele ca și o a doua căsnicie să se termine sunt cu 10% mai mari decât pentru prima. Prin urmare, și dacă o iei de la capăt, prognosticul nu este mai roz. Astfel, merită să lucrezi întâi la relația semnificativă în care ai investit până acum, să înveți ce face lucrurile să ”meargă” și ce nu și abia apoi să o iei la drum dacă mai este cazul.

Și dacă nu te gândești să pleci și totuși relația ta nu e satisfăcătoare, merită îmbunătățită în primul rând pentru tine! De ce? Se pare că o căsnicie nefericită crește șansele partenerilor de a se îmbolnăvi cu aproximativ 35% și le scurtează viața cu aproximativ 4 ani (Lois Verbrugge și James House, Universitatea Michigan).

Nu se știe exact de ce apar aceste diferențe. Câteva posibile explicații ar fi că în relațiile nefericite stresul fiziologic, mintal și emoțional este mai mare, cu consecințe asupra creșterii tensiunii arteriale, ratei cardiace și a scăderii eficienței sistemului imunitar. Mai mult, în relațiile unde există o doză mare de ostilitate și niveluri ridicate ale stresului între parteneri, copiii împărtășesc acest efect negativ și peste ani s-a constatat că au mai multe probleme comportamentale, școlare, chiar și de sănătate.

Din aceste motive, nu este recomandat să stai într-o căsnicie ostilă pentru copii. Din punct de vedere al stabilității lor emoționale e mai bun un divorț pașnic decât un război în căsnicie. Însă din păcate puține divorțuri sunt pașnice, mai ales când sunt copii la mijloc.

Așadar, dacă ești într-o relație sau căsnicie nemulțumitoare sau dacă pur și simplu vrei să îmbunătățești sau să menții calitatea relației pe care o ai acum, te invit în continuare într-o călătorie prin diverse tipuri de informații științifice care să te ajute.

La fiecare articol am adăugat unul sau două linkuri care să te ducă la informația sursă, unde poți citi și mai multe și poți verifica astfel seriozitatea acestora.

Din activitatea de consiliere sau psihoterapie pe care o am în fiecare zi, pot spune că multe persoane cu are am lucrat au găsit aceste informații foarte utile pentru relațiile pe care le aveau deja sau pe care le începeau și că perspectiva lor asupra relațiilor de cuplu s-a schimbat fundamental.

Sper ca și tu să ai aceleași beneficii, iar dorința mea din spatele acestui blog este aceea de a ajuta la îmbunătățirea relațiilor tale și la creșterea nivelului tău de mulțumire în viața personală și nu numai. Atunci când suntem într-o relație fericită, lumea noastră devine mai viu colorată și frumoasă!

http://pni.osumc.edu/KG%20Publications%20(pdf)/169.pdf

http://www.gottman.com/

http://www.gottman.com/shop/7-principles-for-making-marriage-work-2/

http://www.gottman.com/shop/what-makes-love-last/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s