O relație fericită se „întâmplă” sau se construiește?

Rear view of a couple sitting on beach

Ți-ai pus vreodată întrebarea asta?
Multă lume, după relații care se termină prost, se întreabă dacă au făcut ei ceva greșit, sau dacă pur și simplu nu era persoana potrivită, sau dacă vor întâlni vreodată pe cineva alături de care să se simtă împliniți.
E de ajuns să întâlnești „persoana potrivită”?
Dacă o întâlnești lucrurile vor merge de la sine? Veți fi fericiți până la „adânci bătrâneți”?
E nevoie și de altceva? Dacă da, de ce anume?
Probabil ai auzit până acum cel puțin zeci de păreri despre asta, specialiști, reviste, prieteni, filme… Cu siguranță ai și o părere a ta, formată din experiențe, idei. Dar cum știi că e corectă? Cum deosebești adevărul printre multitudinea de sfaturi care circulă peste tot?

În primul rând, ar trebui să ne uităm la oamenii care au studiat riguros acest subiect, dincolo de părerile și de experiențele lor personale, la cercetătorii și practicienii care au comparat cuplurile care rezistă în timp și cuplurile care eșuează. Cine sunt acești experți? Există?
Ei bine, există! La Seattle, unde de mai bine de 30 de ani, „Laboratorul Iubirii” studiază factorii care diferențiază cuplurile fericite, care rezistă în timp, de cele care nu. Este vorba de echipa lui John Gottman (www.gottman.com), care a investigat mai bine de 700 de cupluri, unele dintre ele fiind observate pe termen lung, chiar pe un interval de 14 ani.
Și la ce concluzii au ajuns ei? La faptul că sunt câteva strategii clare care fac diferența dintre satisfacție și nefericire în cuplu!
Așadar, nu ajunge să întâlnești pe cineva de care să te îndrăgostești și cu care să te potrivești într-o măsura rezonabilă. E nevoie de mai mult! Mult mai mult.
Sunt cupluri care aplică aceste strategii într-un mod natural și instinctiv. Ei nu au nevoie să le cunoască conștient pentru că le fac deja implicit. Se estimează că mult mai puțin de 50% din oameni se încadrează aici. Poate numai 30%. Oare te încadrezi aici, sau ai nevoie să le cunoști? Ești dispus să riști încă o relație în care nu le știi? Sau poate chiar relația actuală…

În funcție de ce decizi, putem trece la următorul articol, în care discutăm pe scurt: Cum construiești o relație fericită?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s