Cum construiești o relație fericită?

building

În articolul anterior discutam că de cele mai multe ori o relație nu se menține singură fericită și că este nevoie să știm ceea ce ajută și ce nu.
De unde avem aceste informații? De la echipa de cercetători a Institutului Gottman, al cărei blog vă invit să îl urmăriți (http://www.gottmanblog.com). Aici găsiți multe idei interesante și cercetările științifice de unde își extrag aceste idei.

Revenind la subiect, echipa lui Gottman a sintetizat 7 principii importante care contribuie la formarea, și mai ales la stabilizarea unei relații fericite:

Primele 3 principii formează împreună baza relației, PRIETENIA dintre parteneri.

Primul se referă la a-l cunoaște pe celălalt și a te lăsa cunoscut. Acest principiu este important și după faza inițială a unei relații, când partenerii au senzația că îl știu pe celălalt ACUM, doar pentru că l-au cunoscut foarte bine în TRECUT. Oamenii se schimbă, evoluează, ingrijorările, bucuriile și problemele lor se schimbă, iar prin simplul fapt că ești într-o relație cu cineva, nu le cunoști automat. Trebuie să depui efort pentru asta.
Exprima-ți aprecierea și afecțiunea prin cuvinte sau gesturi. Nu considera că celălalt știe să-ți citească gândurile.
Fiți acolo unul pentru celălalt. Fiți atenți la nevoile celuilalt de a vă împărtăși ceva, de a râde sau de a povesti o banalitate. Onorați-le! Relațiile se mențin mai ales prin momente „mărunte”, nu prin mari gesturi sau scene.
Acceptați influența partenerului. Includeți-i punctul de vedere în deciziile pe care le luați.
Rezolvați prin negociere problemele care pot fi rezolvate. Fiecare trebuie să obțină ceva. Nu funcționează dacă unul ia tot și altul nimic.
Acceptați problemele care nu pot fi rezolvate. Orice partener am alege, acesta vine cu un set de „probleme”: anumite trăsături de caracter, obișnuințe vechi, valori, vise dragi, etc. Sunt aspecte care nu pot fi schimbate pentru că fac parte din însăși personalitatea celuilalt. Nu ne rămâne decât să trăim cu ele!
Creați un sens comun al relației voastre: rutine comune, valori, povești despre voi.

Acestea sunt, amintite pe scurt.
Oare v-am făcut destul de curioși încât să vreți să aflați mai multe despre fiecare?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s