Aura pozitivă versus aura negativă. Sau de la MINUNAT/Ă la …EGOIST/Ă

Rating_Errors_Halo_Effect_Horns_Effect

La începutul unei relații, când totul este nou și nu am apucat să descoperim încă nepotrivirile dintre noi și celălalt, el sau ea are în ochii noști o aură pozitivă. Tot ce face sau ce spune este perfect și minunat. Chiar și neajunsurile observate sunt considerate minore, sau chiar ceva drăguț. Aceasta aură pozitivă se datorează în primul rând fazei de îndrăgostire și fluturași care în creierul nostru are efectele unui drog. Totul este extraordinar!

În timp însă, apare efectul de obișnuire cu ”doza” și oricum faza de îndrăgostire și fluturași durează maxim un an jumătate sau doi. În consecință, nu mai beneficiem de aura pozitivă creată neurofiziologic prin neurotransmițători ca și dopamina, noradrenalina și serotonina scăzută. În plus, pe măsura trecerii vremii, s-au adunat cu siguranță și incidente mai puțin plăcute sau dezamăgitoare din simplul motiv al lipsei de potrivire perfectă și al experiențelor de viață diferite ale fiecăruia dintre noi. Astfel, aura strălucitoare de la început a adunat și ”pete”, iar sentimentul de entuziasm a scăzut. Pe zi ce trece putem simți o provocare tot mai mare să menținem o imagine pozitivă a partenerului în ochii noștri.

Dacă în multe din aspectele de zi cu zi este recomandat realismul, în ceea ce privește partenerul de cuplu, este recomandată o doză de iluzie pozitivă. Este mai bine să avem o imagine ușor distorsionată înspre pozitiv decât una rece, realistă și în nici un caz negativă.

În cuplurile în care se întâmpină probleme serioase și partenerii sunt nefericiți în relație, aceștia au de multe ori aure negative unul față de altul. Astfel, una dintre modalitățile de a repara o relație sau de a menține aura pozitivă o constituie eforturile mentale conștiente de a gândi pozitiv, favorabil despre partener, de a-l vedea ca pe un om special pentru noi, cu calități și defecte. Atunci când comportamentul lui sau ei ne afectează, este important să îl interpretăm ca pe o greșeală umană care apare inevitabil, nu ca pe un atac la persoană și nu ca pe o generalizare asupra personalității lui/ei (ex: faptul că nu a venit la timp poate să aibă o explicație legată de o situație apărută, nu înseamnă că nu îi pasă de noi sau că în general este egoist/ă).

În articolul următor am pregătit un exercițiu pentru creșterea aprecierii față de partener.

http://www.helenfisher.com/

http://www.gottman.com/shop/7-principles-for-making-marriage-work-2/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s