Pasiunea se menține prin prietenie! Te surprinde?

Passion-mono025

De multe ori auzim cupluri care vor să „reaprindă flacăra pasiunii” și pentru asta pregătesc o cină romantică sau o vacanță departe. Ambele sunt idei bune, însă funcționează pe termen scurt. Ca un team-building forțat la munte, după care revii în atmosfera ostilă de la birou…

Ce contează este esența interacțiunilor de zi cu zi, atenția la micile sau marile detalii ale celuilalt. Cel mai mult ne apropiem de cineva atunci când împreună cu acea persoană trecem prin greutăți și simțim că ne susține și că suntem în siguranță cu el/ea. Atunci sentimentul nostru de loialitate, dedicare crește și sunt puține lucruri pe care nu le-am face și noi pentru el sau ea. Mai mult, rămânem fideli și atunci când suntem confruntați cu „ispite” pentru că este foarte greu să îți înșeli prietenul cel mai bun.

Când nu mai suntem alături de partener (din diverse motive) în aceste mici sau mari situații negative, pierdem teren, pierdem din prietenie și intimitate.

Bineînțeles, apar și incidente dezamăgitoare, în care nu te simți ascultat sau susținut de partener, apoi ai tendința să te superi și să răspunzi cu aceeași monedă (ex: „dacă tu nu mă asculți, eu de ce să o fac?”). E adevărat că nu e ușor ca tu să continui să asculți sau să fii acolo dacă în ultima vreme ai simțit că nu e chiar reciproc.

Ce e important de înțeles este că în decursul unei relații este normal să apară suișuri și coborâșuri în comportamentul ambilor. Dacă partenerul tău pare mai distant sau neimplicat într-o anume perioadă, nu este deloc o soluție ca și tu să iei distanță! Cineva trebuie să mențină linia de plutire. Poate că în viitor tu vei fi cel/cea care va fi obosit/ă, stresat/ă, fără chef și nu vei avea cele mai productive comportamente și atunci ar fi bine ca partenerul tău să ducă greul o vreme. E normal să facem asta unul pentru altul din când in când. Nu este mereu balanța la jumătate.

Ce este dovedit, este că dacă renunțați amândoi, relația va cădea într-un cerc vicios negativ din care va fi și mai greu de ieșit (ex: „dacă tu nu faci, nu fac nici eu” sau „aștept să fii tu mai atent/ă cu mine ca să fiu și eu cu tine”). Poți să te gândești că „NU E CORECT” ca unul să facă și unul nu. Așa e! Nu e corect. Ar trebui ca fiecare să facă tot timpul jumătatea lui. Ar fi o lume frumoasă, fără multă suferință. Dar aici pe Pământ, suntem cu toții oameni și nu facem mereu lucrurile în mod ideal.

Așa că dacă vrei să fii în relație cu unul dintre noi, pământenii, ar fi mai bine să continui să fii acolo pentru partenerul tău și atunci sunt șanse mult mai mari ca și el/ea să îți copieze exemplul și să revină la nivelul de implicare din trecut.

http://www.gottman.com/shop/7-principles-for-making-marriage-work-2/

http://www.gottman.com/shop/what-makes-love-last/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s