Cum ți-ar plăcea să fii tratat/ă la finalul zilei?

hug-strength

La finalul zilei, când ești obosit, cu nervii întinși, epuizat, tot ce îți dorești e destindere, alinare, înțelegere. Ți-ar plăcea ca persoana dragă să își dea seama de cum te simți prin simplul fapt că te vede, să te asculte când îi povestești lucrurile stresante, să încerce să vadă lucrurile din perspectiva ta, să înțeleagă cum te simți, să te susțină și să te încurajeze, poate să te ajute să vezi și partea bună a lucrurilor când tu nu mai reușești. Ți-ar plăcea să primești o îmbrățișare sau un alt gest de tandrețe.

Ce scenariu frumos, nu-i așa? Simplu și în același timp complicat. De ce? Pentru că și celălalt poate fi în aceeași stare de epuizare…

Un alt scenariu este acela în care ajungi acasă și ești criticat/ă că ai uitat să faci ceva, sau ți se răspunde cu ton, sau celălalt stă îmbufnat și te ignoră. Dacă încerci să povestești ceva despre cum ți-a fost ziua, ești întâmpinat cu „Ce? Crezi ca numai tu ai avut o zi grea?” și atunci nu mai spui nimic și nu mai întrebi nimic. Nici vorbă de a primi vreun gest de afecțiune, încurajare sau înțelegere… Puținele resurse pe care le mai aveai se scurg pentru că acum faci față unui nou stres: interacțiunea ostilă dintre voi.

Întrebare: tu pe care dintre cele două scenarii îl oferi partenerului sau partenerei? Ce exemplu de comportament îi dai?

Cel în care vrei să povestești tu primul/ă și crezi că ai avut cu siguranță o zi mai grea și meriți mai multă înțelegere și prioritate în fața celuilalt, că ai dreptul să răspunzi cu ton sau să critici prin simplul fapt că ai avut o zi stresantă?

Sau cel în care îți mai extinzi 20 de minute răbdarea și îl/o întrebi cum se simte, ce fel de zi a avut și oferi o vorbă de alinare sau înțelegere și un gest afectuos?

În care dintre situații crezi că ai mai multe șanse să detensionezi atmosfera și să fii și tu tratat cu înțelegere? În care dintre situații crezi că ai putea facilita ca relația voastră să devină un mijloc de relaxare și confort pentru amândoi și nu un stres în plus?

http://www.gottman.com/shop/7-principles-for-making-marriage-work-2/

http://www.gottman.com/shop/what-makes-love-last/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s