Cum să folosiți stresul în favoarea voastră și nu împotrivă? Exercițiu de menținere a apropierii, prieteniei, pasiunii.

couple-talking-liberoliber2

 

Ce urmează este într-un fel extrem de simplu și într-un fel extrem de complicat.

Misiunea și mesajul sunt: fiți acolo unul pentru celălalt. Nicicând doi oameni nu se apropie mai mult decât în fața unui dușman comun. Acel „dușman” poate fi stresul. Poate să vă îndepărteze sau să vă unească. Urmând principiile de mai jos puteți transforma stresul de zi cu zi în dușmanul comun împotriva căruia voi vă aliați.

Pași:

  1. Fiecare povestește pe rând cum i-a fost ziua (15-20 minute).
  2. Nu oferiți sfaturi care nu vi se cer! E un moment în care vreți să vă simțiți înțeleși și alinați, și nu un moment în care să vi se spună ce să faceți sau ce trebuia să faceți. Cum știți dacă partenerul vă cere un sfat sau vrea numai să îl/o ascultați? Simplu: vă întreabă direct „tu cum crezi că ar trebui să fac?” sau „tu ce sfat îmi dai?” sau „oare cum să rezolv problema asta?” Dacă nu auziți ceva similar și direct, înseamnă că nu vă cere sfatul și că vrea pur și simplu să fie ascultat/ă. Nu vă fie frică: dacă vrea un sfat și nu i l-ați dat o să vă mai ceară asta o dată și mai direct. În schimb, dacă vrea să fie numai ascultat/ă și săriți cu sfaturi sau soluții, se va simți neînțeles/neînțeleasă.
  3. Arătați interes sincer față de ce vi se spune. Priviți-l pe celălalt în ochi, puneți întrebări.
  4. Încercați să vă puneți în locul lui/ei. Inferați cum v-ați simți dacă ați fi în aceeași situație și întrebați dacă acestea sunt emoțiile pe care le simte (ex: „te simți trist/ă sau dezamăgit/ă”?). O bună parte din emoțiile noastre scad prin simplul fapt că le numim și cineva le înțelege!!
  5. Spuneți-i că e de înțeles să se simtă așa având în vedere situația. Nu ajută deloc să spuneți „nu te stresa” sau „nu are rost să fii așa trist/ă” sau „zâmbește, înveselește-te”. Toate sunt mesaje care spun „nu pot să îți tolerez emoțiile negative”, iar într-un cuplu este nevoie să facem și asta. Nu putem fi mereu veseli și nu ne putem pune o mască tocmai în fața persoanei care ar trebui să ne fie cea mai apropiată!
  6. Luați partea partenerului/partenerei. Nu e un moment de critică sau sugestii, chiar dacă ar fi trebuit să procedeze altfel. Probabil știe și el/ea asta deja și se simte prost; nu are rost să accentuăm noi o stare negativă, cel puțin nu acum. Poate a doua zi dimineața sau când sunteți amândoi mai odihniți se pot face și sugestii. Deocamdată singurul rol pe care îl aveți este să îl/o alinați.
  7. Exprimați-vă susținerea și solidaritatea (ex: „vom trece împreună prin asta”).
  1. http://www.gottman.com/shop/7-principles-for-making-marriage-work-2/

Un gând despre “Cum să folosiți stresul în favoarea voastră și nu împotrivă? Exercițiu de menținere a apropierii, prieteniei, pasiunii.

  1. Pingback: Stresul de zi cu zi | Consiliere de Cuplu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s