Relația cu socrii sau părinții

??????????????????????????????????????????????????????

 

Aici mă voi referi mai ales la cuplurile căsătorite.

Odată ce ți-ai ales un partener cu care să îți împarți viața, cu care să fii o nouă familie, atunci această nouă familie trebuie să fie pe primul loc în fața familiei tale de origine.

Singura soluție care funcționează pe termen lung, identificată de echipa de cercetători care studiază căsniciile care reușesc sau eșuează de peste 30 de ani, echipă condusă de John Gottman („Laboratorul Iubirii” din Seattle), este aceea de a-ți pune soțul/soția pe primul loc. Cu el sau ea iei deciziile importante și părerea lui/ei ar trebui să primeze în fața părinților tăi.

Asta nu înseamnă să nu îți respecți sau apreciezi părinții! Le oferi în continuare iubirea și susținerea ta pe cât de mult poți. În același timp, trebuie să primeze nevoile și dorințele soțului sau soției tale și să nu fie puse pe locul doi. Există și situații de criză, însă acestea ar trebui să fie excepția și nu regula.

Evident, acesta nu este un lucru ușor de făcut pentru tine sau de acceptat de către părinții tăi. Însă, în timp, chiar dacă vor suferi la început, se vor obișnui cu această schimbare în viața ta și o vor considera normală. Dacă tu o impui.

Să nu îți închipui că poți avea un loc confortabil la mijloc și să lași cele două forțe să își rezolve problemele. Acest lucru are șanse mici să se întâmple fără implicarea ta, iar cine are de suferit este relația voastră și tu în consecință.

Sub nici o formă nu trebuie să îți critici soțul sau soția de față cu ai tăi. Ca în orice căsnicie, apar inevitabil probleme, însă acestea trebuie discutate între voi și eventual cu alți oameni apropiați. Niciodată cu părinții! Orice s-ar întâmpla, tu rămâi copilul lor și ar fi foarte greu pentru ei să te vadă nemulțumit/ă și să nu dezvolte sentimente negative față de cel sau cea care este la baza acestei nemulțumiri. Este foarte probabil să rămână cu resentimente, care vor fi mai greu de schimbat, chiar dacă voi doi vă rezolvați problemele.

Mai mult, nu trebuie să le permiți nici lor să îți critice soțul sau soția de față cu tine și în nici un caz de față cu el/ea, chiar dacă ești de acord cu ei. Îi vei lua apărarea și apoi puteți discuta voi doi între patru ochi problema. Altfel, se va simți ca un front comun pe care îl faceți împotriva lui/ei și să nu îți închipui că va duce la vreo schimbare pozitivă de comportament! Ci la apărare, contra-atac și distanțare.

Îți poți critica soțul sau soția de față cu ai tăi doar dacă ești sigur/ă că vrei să divorțezi. Atunci nu mai contează…

http://www.gottman.com/shop/7-principles-for-making-marriage-work-2/

http://www.gottman.com/shop/what-makes-love-last/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s