Principii de negociere în cuplu

Tango dance

 

  1. Începeți conversația atunci când sunteți calmi. Un început dur, plin de critică și furie intensă nu rezolvă niciodată nimic. Eventual să te descarci ….și cam atât. Dacă începi printr-un atac, veți sfârși cu și mai multă suferință decât ați început. Ajută dacă spui cum te simți TU în acea situație și cum ai vrea să fie lucrurile pentru tine, decât să-l critici pe celălalt și să-i spui ce să facă. Ideea generală este aceea de a-ți transforma critica în dorință (ex: „nu-ți pasă de mine” versus „mă simt neglijată, aș vrea să petrecem o oră numai noi doi”).
  2. Spune clar ce vrei. În mintea noastră lucrurile pot fi foarte clare, dar ceilalți nu au cititoare de gânduri. Spune când sau exact până când ai vrea să se întâmple ce ai dori, de câte ori, etc.
  3. Acordă măcar aceeași înțelegere și politețe pe care ai acorda-o unui musafir sau străin. E vorba de persoana cea mai dragă poate. Nu merită măcar atât?
  4. Nu lăsa nemulțumirile să se adune. Asta nu înseamnă că trebuie să izbucnești imediat ce te-ai enervat! Găsește cel mai apropiat moment în care sunteți mai calmi amândoi și apoi discutați.
  5. Învață să oferi și să accepți semnale de împăcare (ex: „îmi pare rău”, „poate am exagerat și eu”, „hai să ne calmăm”, „hai să găsim o cale de mijloc”, „cum să fac să fii mulțumit/ă”, etc).
  6. Calmați-vă singuri și reciproc. Dacă sunteți amândoi foarte furioși, ar fi mai bine să începeți să vă calmați singuri, separat. Sunt mai multe modalități de a face asta: folosiți un exercițiu de relaxare, ieșiți la o plimbare, urmăriți o emisiune care vă place, faceți sport, orice v-ar putea distrage atenția măcar 30 de minute. Acum zonele din creier responsabile de emoții au preluat controlul și inundă părțile care controlează rațiunea și logica. De aceea este important să vă opriți și să vă calmați. În această stare vă este aproape imposibil să gândiți logic și să vedeți și perspectiva celuilalt. Sunteți copleșit de propriile emoții care „urlă” și își cer drepturile. Dacă unul din voi se calmează mai repede, poate să îl ajute și pe celălalt: vorbe de afecțiune, de împăcare, un masaj, o plimbare, orice altă activitate plăcută pe care o puteți face împreună.
  7. Căutați calea de mijloc. Nu este recomandat ca unul dintre voi să obțină totul și celălalt nimic. Astfel s-ar crea un puternic sentiment de nedreptate pentru partenerul care „rămâne pe dinafară” și relația nu ar avea de câștigat, deci nici unul din voi. Nu trebuie să fiți de acord cu celălalt, dar e nevoie să încercați să vedeți și punctul lui/ei de vedere.

http://www.gottman.com/shop/7-principles-for-making-marriage-work-2/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s