6. Acceptați problemele care nu pot fi rezolvate

iStock_000014430218XSmall[1]

 

Cum adică probleme care nu pot fi rezolvate? De ce să nu poată fi rezolvate? Nu orice problemă poate fi rezolvată?

Da, este de înțeles mirarea.

În primul rând de unde reies aceste probleme care se pare că nu pot fi rezolvate? Din trăsăturile noastre stabile de personalitate, care pot fi rezultatul caracteristicilor noastre biologic înnăscute sau a modului în care am fost crescuți, sau a interacțiunii dintre cele două.

La ce fel de trăsături ne referim?

De exemplu la propriul bioritm, când suntem mai activi și la ce oră adormim seara, la preferințele sexuale, la modul în care ne place să ne petrecem timpul liber, dacă suntem mai exploratori și vrem să facem ceva nou sau dacă ne place să avem propriile rutine, dacă ne place să avem mulți prieteni sau mai puțini, dacă ne place să programăm totul dinainte sau dacă ne hotărâm la impulsul momentului, dacă ne plac discuțiile filosofice sau dacă suntem mai orientați înspre concret, dacă ne dorim o nuntă clasică sau una mai aparte cu puțini prieteni, dacă ne dorim sau nu copii, dacă ne vedem sau nu căsătoriți, dacă suntem sau nu religioși, dacă suntem economi sau preferăm să ne bucurăm de bani aici si acum, și așa mai departe.

Orice partener ai alege, alegi și un set aferent de probleme, adică de neconcordanțe între personalitatea ta și a lui/ei. Asta pentru că e foarte improbabil să existe cineva pe lumea asta care să îți fie 100% compatibil și să îl și găsești!

Important este să decizi și să îți asumi ce probleme/ nepotriviri poți tolera din partea celuilalt și ce nu; mai ales este important ca aceste probleme să nu îți calce ție pe cele mai vulnerabile „bătături” sau „răni”. De exemplu, dacă unul dintre cele mai dragi vise pentru tine este să ai copii și partenerul tău nu vrea, este probabil să nu poți accepta pe termen lung această nepotrivire și este o problemă care nu poate fi rezolvată tocmai pentru că nu poți face copii pe jumătate. Nu există cale de mijloc în această situație!

Din fericire însă, sunt și alte probleme mai puțin majore care pot fi mai ușor tolerate și acceptate. De exemplu, unul dintre voi dorește să aibă constant activități în aer liber și celălalt nu. Această situație se poate negocia și se poate ajunge la o cale de mijloc.

Ce e important de reținut este să nu iei personal o astfel de nepotrivire și să nu interpretezi dorințele celuilalt ca o lipsă de iubire sau să te simți mai puțin important/ă pe baza lor. Unul dintre voi poate gândi „dacă m-ar iubi suficient ar înțelege sau și-ar schimba comportamentul pentru mine; înseamnă că nu sunt destul de important/ă pentru el/ea”. Sau amândoi puteți gândi așa și să vă înstrăinați unul de altul.

NU are legătură cu cât de mult ești iubit/ă sau cât de important/ă ești în viața celuilalt, ci cu dorințele și preferințele voastre fundamentale.

Pentru ca relația voastră să funcționeze, este important să vă înțelegeți aceste preferințe contrare și să găsiți o cale să le acceptați unul la celălalt…

 

http://www.helenfisher.com/

http://www.gottman.com/shop/7-principles-for-making-marriage-work-2/

http://www.gottman.com/shop/what-makes-love-last/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s